Orman Yürüyüşü & Orman Terapisi

Yıl boyunca gündoğumuyla birlikte başlayan orman yürüyüşleri NaturMed programının en önemli parçalarından birisidir. Her gün grupla birlikte ve bir terapistimiz eşliğinde düzenli olarak katılacağınız tempolu orman yürüyüşleri kalbinizi güçlendirir, beden direncinizi arttırır, kalori yakmanızı sağlar, tansiyonunuzu dengeler ve zihinsel canlılık sağlar. Epinefrin ve adrenalin salgısını arttırarak iştahınızı bastırır. 

Orman Terapisi Nedir? 

“İnan bana, çünkü ben bunu yaşadım, ormanlarda, kitaplarda bulduğundan çok daha fazlasını bulacaksın. Ağaçlar ve taşlardan, hiç bir öğretmenden duyamayacaklarını duyacaksın.”

Bernhard von Clairvaux, 1090-1153

Orman terapisi Japon hükümeti tarafından 1982 yılında tanınmış olan bir koruyucu tıp uygulamasıdır. Ormanın ve ağaçların zihinsel ve fiziksel sağlık üzerindeki etkileri, Japonya’da devlet düzeyinde destek görüp yaygınlaşan bir uygulama. Orman terapisinde insanın ait olduğu ortama, yani doğaya dönmesinin onu iyileştiren etkilerine vurgu yapılır. Öyle ki, artık orman tıbbı ve orman bilimi denilen araştırma alanları var ve bilim insanları ormanın insan sağlığı üzerindeki etkilerini fizyolojik araştırmalar yaparak saptıyorlar. Örneğin 2005 ve 2006 yıllarında 260 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, 20 dakika boyunca orman manzarası izleyenlerde stres hormonu da denilen kortizol düzeyi, şehirde yaşayan insanlara göre %13,4 oranında daha düşük çıkmış. Bu demektir ki hiçbir fizyolojik araştırmaya gerek kalmadan, ormanın manzarası bile stresi azaltan etkilere sahip. Işık, renk, ses, koku insanı iyileştiren veya hasta eden unsurlar, dolayısıyla tek başına yeşile bakmanın bile iyileştirici etkisi var. Yerel kültürlerde ormana ve ağaca belli bir kutsallık atfediliyor. Her coğrafyada, ağaca ilişkin farklı gelenekler, inanışlarla karşılaşıyoruz.

Ekopsikolog Norbert Jung’a göre “medenileşen” dünyada artan psikolojik rahatsızlıkların en önemli nedeni doğadan ve doğanın gücünden izole yaşamak. Chiba Üniversitesi’nde Çevre Sağlığı Merkezi Direktörü Yoshifumi Miyazaki insanların 5 milyon yıl doğada yaşadıklarını ve zaten doğada yaşamak üzere tasarlandıklarını, bu nedenle şehir hayatının insanda stres yarattığını söylüyor. Dolayısıyla doğaya döndüğümüzde bedenlerimiz fabrika ayarlarına geri dönüyor. Tokyo’daki Nippon Tıp Fakültesi’nden Li Qing, ormanda zaman geçirmenin, ya da Japonların kullandığı tabirle Shinrin-Yoku (orman banyosu)’nun alyuvar aktivitesini arttırarak bağışıklık sistemini güçlendirdiğini saptamış. Li bu etkiyi orman havasındaki, bitkilerin ürettiği fitonsit denilen antimikrobiyel bileşiğin veya esansiyel ağaç yağlarının solunmasına bağlıyor. Ormanda beş duyuya da hitap eden kuş sesleri, serin hava, yeşil renk, çimler ve çiçekler ve kokular insanı sakinleştiren etkilere sahip. 

Essex Üniversitesi’nin bir çalışmasına göre, ormanda sadece 5 dakika hareket etmek bile morali ve özgüveni arttırıyor. Ayrıca ormanda yürümenin tansiyonu düzenleyen, akciğer kapasitesini arttıran, damar esnekliğini arttıran etkileri var. Orman, insanların farkında olmadıkları zihinsel yetilerini keşfetmelerini sağlıyor. Ormanla bağlantı iç barış, özgürlük, güvenlik duygusu gibi duygular geliştiriyor, insanların korkularından arınmasını sağlıyor. 

Orman terapisi Japonya’da öylesine ciddiye alnmış ki, şimdiden ülke çapında 31 adet orman, orman terapisi “üssü” ilan edilmiş. Orman terapisine beslenme eğitimi ve hidroterapi gibi çeşitli uygulamalar da eklenerek orman terapisi üslerinde insanların hizmetine sunulmaya başlanmış. 

Açık hava kliniği olarak orman 

Japon diyabetolog Yoshinori Ohtsuka’nın 116 diyabet hastasıyla ormanda yürüttüğü araştırmadan da bahsetmekte fayda var. Çalışma öncesi tüm hastaların kan örnekleri alınıyor ve bedensel performanslarına göre iki gruba ayrılıyorlar. Sonrasında Ohtsuka tüm hastalarını ormana yürüyüşe yolluyor. Gruplardan birisi 1-3 km arası, diğeri 6-7 km’lik yürüyüşlere başlıyor. Yürüyüş sonunda her iki grubun da kan şekeri değerlerinin ciddi oranda düştüğü gözleniyor, üstelik ilaçsız! Yoshinori araştırmasını bir adım öteye taşıyarak çalışmayı tekrarlıyor, ancak bu sefer yürüyüş yaptırmadan, hastaların sadece ormanda vakit geçirmesiyle. Bu sefer, sadece temiz orman havasında yapılan yürüyüşün değil, tek başına ormanda bulunmanın bile kan şekerini düşürdüğünü tespit ediyor. Bunların dışında ormanın ağrı algısında da önemli iyileşmeler sağladığı, dikkatin ağrılı bölgelerden ormana dönmesinin bile ağrı algısını değiştiren etkiye sahip olduğu gözleniyor. 

Orman terapisi Japonya’da öylesine ciddiye alnmış ki, şimdiden ülke çapında 31 orman ve orman yolu orman terapisi “üssü” ilan edilmiş, bazı şirketler çalışanlarının sağlığı için orman terapisinden yararlanmaya başlamışlar. Orman terapisi beslenme eğitimi, hidroterapi ve aromaterapi gibi çeşitli uygulamalar da eklenerek, orman terapisi üslerinde insanların hizmetine sunulmaya başlanmış. 

Orman Terapisinin 10 yararı:

  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
  • Yüksek tansiyonu dengeliyor
  • Stresi azaltıyor
  • Kan şekerini düşürüyor
  • Morali düzeltiyor
  • Konsantrasyonu arttırıyor
  • Ameliyatlardan ve hastalıklardan sonra iyileşme sürecini hızlandırıyor
  • Enerjiyi arttırıyor
  • Uyku kalitesini arttırıyor
  • Yaratıcılığı arttırıyor